Hvorfor bør vi lære å skrive for hånd?
 Publikasjoner 

Ved flere og flere barneskoler lærer førsteklassingene å skrive touch før de lærer å skrive for hånd. For femåringer er det som regel lettere å finne frem til og trykke på en tast enn det er å utforme bokstaven ved hjelp av fingrene.

Skriftforskere advarer allikevel mot å kutte ut opplæringen i håndskrift. Det finnes mange argumenter for at elever fortsatt bør lære å skrive for hånd:

1. Den personlige håndskriften er en viktig del av identiteten til mange mennesker. Alle elever fortjener å få lov til å utvikle en personlig håndskrift som de kan være stolte av. Hadde det ikke vært trist om folk ikke kunne skrive sin egen signatur?

2. I noen situasjoner er det mest lettvint å skrive for hånd, for eksempel når du i en fei må lage en huskeliste eller handleliste for andre.

3. Ved en del skoler og universiteter er det fortsatt slik at elevene og studentene må bruke penn på prøver og eksamener. De som ikke har lært å skrive raskt og lett leselig på papir, får ikke på en ordentlig måte vist frem hva de har lært.

4. Amerikanske skriveforskere har funnet ut at hjerneaktiviteten er annerledes og bedre hos dem som skriver for hånd. Det ser ut til at de som skriver mye for hånd, lærer dypere og husker bedre enn dem som skriver på tastatur.

5. Noen psykologer mener at hendene våre kan huske rekkefølgen til bokstavene i mange ord, at det  finnes noe som heter muskelminne. Psykologene hevder at mange kan skrive navnetrekket sitt uten å tenke på hver enkelt bokstav i navnet.

6. Folk som lærer å skrive for hånd, blir flinke også til å tyde håndskrift. Mange vil gå glipp av mye hvis de ikke klarer å tyde håndskriften i brev fra eldre slektninger eller fra kjæresten.

7. Håndskrevne hilsener virker ofte mer ekte og naturlige enn maskinskrevne hilsener. Folk blir glade når de ser håndskriften din på et postkort eller et julekort.

8. Hvis det blir krig eller diktatur i Norge, kan det hende at internettet og strømnettet blir slått ut – og at fienden får tak i all tekst som du skriver med tastatur. Da er det trygt og godt å kunne skrive beskjeder for hånd.

9. De nyeste nettbrettene klarer å forstå håndskrift, hvis du skriver pent nok. Det er dermed ikke lenger riktig at du må skrive på tastatur når du arbeider på data.

(Norsknytt 1-12/2014, s. 26)